Braille oplossingen

Braille oplossingen voor school
Een blinde of sterk slechtziende leerling zal een beroep doen op braille om toegang te krijgen tot teksten en de computer. Het aanleren van braille vraagt heel wat geduld, maar als de leerling dit eenmaal onder de knie heeft gaat een wereld aan mogelijkheden open.
Om braille aan te leren wordt gebruikt gemaakt van een brailleschrijfmachine zoals een Perkins of Tatrapoint. Dit zijn heel eenvoudige ‘typmachines’ die elke beginnende brailleschrijver kan hanteren om het brailleschrift te leren typen.
Als de basis onder de knie is, is de brailleleesregel de volgende stap.
Dit apparaat wordt aangesloten op de laptop en de braillecellen worden met schermleessoftware aangestuurd door wat op het scherm verschijnt. Door op en neergaande braillecellen kan de gebruiker de tekens 1 voor 1 herkennen en lezen.
Je kan er ook mee schrijven. Dankzij het ingebouwd toetsenbord met 8 brailletoetsen en de navigatieknoppen is dit dus een heel compleet hulpmiddel voor wie braille gebruikt in combinatie met de pc.
Afhankelijk van de gewenste gebruikservaring en leessnelheid kan gekozen worden uit verschillende merken en formaten. Voor schoolgebruik raden we meestal de 40-cellige brailleleesregel aan.
Voor het lezen van educatief materiaal zoals tekeningen, kaarten,… maak je gebruik van een reliëftekening. Met behulp van een zwelprinter zal een tekening of print op zwelpapier na verwarming in deze printer/oven omgezet worden naar een voelbare tekening of print.
Braille is een bijzondere techniek en groot belang voor elke blinde leerling.
Sensotec is specialist op het gebied van braille-oplossingen. We bieden voor elke braillegebruiker, van heel jong tot de meest ervarene, oplossingen aan en hebben verschillende braillespecialisten in huis.
Aarzel dus niet met ons contact op te nemen via verkoop@sensotec.com of 033-494 3787.