Verlichting in de klas

Het belang van geschikte verlichting voor slechtziende en blinde leerlingen
Een goed verlicht klaslokaal is van onschatbare waarde voor de leerervaring van alle leerlingen, maar het belang ervan is nog groter voor slechtziende en blinde leerlingen. Zorgen voor adequate verlichting in klaslokalen voor deze specifieke groep leerlingen kan je doen aan de hand van deze tips.
Aanpassingsmogelijkheden
Elke leerling met een visuele beperking is anders en afhankelijk van de situatie en de aard van de activiteit kan er behoefte  zijn aan een ander type verlichting. Bespreek daarom met de leerling en zijn begeleider wat er nodig is en test in het lokaal uit waar de leerling het meeste comfort ervaart.

Dimbare verlichtingssystemen of aanpasbare lampen kunnen het mogelijk maken om de verlichting aan te passen aan specifieke behoeften.

TIP: Er bestaan ook verplaatsbare lampen die je op de  tafel plaatst om bijkomend het werkoppervlak uit te lichten.
Lichtintensiteit
Een belangrijk aspect waarmee rekening moet worden gehouden, is de intensiteit van het licht. Voor slechtziende leerlingen is voldoende helderheid essentieel om visuele informatie te kunnen waarnemen. Een gelijkmatige verspreiding van licht over het hele klaslokaal voorkomt schaduwen en vermindert vermoeidheid van de ogen.

Let wel, sommige leerlingen worden dan weer verblind door helder licht en zijn juist beter geholpen met een matige lichtintensiteit.

Overweeg ook de mogelijkheid van gordijnen of een scherm om met de lichtintensiteit te spelen.

TIP: Vermijd te werken met een projector. Hiervoor moet het lokaal verduisterd worden. Dan wordt het voor deze leerling onmogelijk nog informatie te lezen op  zijn  schoolbank. Gebruik liever een smartboard. Zo blijft het scherm leesbaar ook als de verlichting aan blijft.
Kleurtemperatuur
De kleurtemperatuur van het licht heeft ook een aanzienlijke impact. Koelere kleurtemperaturen, zoals daglicht of wit licht, kunnen helpen om details beter waar te nemen en de alertheid te verhogen. Warmere kleurtemperaturen kunnen daarentegen een rustgevend effect hebben en vermoeidheid verminderen.

TIP: Er bestaan verlichtingsarmaturen die diverse kleurtypes aanbieden. Zo kan je met de kleurtemperatuur variëren afhankelijk van de omstandigheden of de activiteit. Je plaatst zo’n lamp op het tafeltje  van de leerling voor de grootste impact.
Impact op de leerervaring
Een adequaat verlicht klaslokaal verbetert niet alleen de toegang tot informatie voor slechtziende en blinde leerlingen, maar het kan ook het zelfvertrouwen vergroten en bijdragen aan een gevoel van inclusie. Goede verlichting kan het verschil maken tussen het succesvol beleven van een les en een gevoel van isolement en frustratie.
Kortom, het belang van een adequate verlichting voor slechtziende en blinde leerlingen kan niet worden overschat.
Door te investeren in de juiste verlichtingsinfrastructuur en aandacht te besteden aan de specifieke behoeften van deze leerlingen, kan elke school een omgeving creëren die gelijke kansen biedt en het potentieel van elke leerling maximaliseert.

Wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden om de verlichting in een klaslokaal te optimaliseren voor een leerling?
Aarzel niet om contact op te nemen met onze schoolexpert. Samen zoeken jullie naar de beste oplossing.
Mail naar verkoop@sensotec.com of bel 033-494 3787.