Wat is een brailleleesregel?

Met een brailleleesregel kunnen blinden of sterk slechtzienden digitale tekstinformatie lezen in brailleschrift.
Zo kunnen ze teksten op smartphone, computer, laptop of tablet lezen en begrijpen. Het is 1 van de vele hulpmiddelen voor blinden.

In dit artikel kom je alles te weten over de brailleleesregel.

+ Hoe werkt een brailleleesregel?
+ Welke types brailleleesregels bestaan er?
+ Waar koop ik een brailleleesregel?
+ Is er een vergoeding voor de aankoop van een brailleleesregel?
Hoe werkt een brailleleesregel?
Een braille leesregel wordt (draadloos) aangesloten op bv. een laptop en geeft de tekst weer in de vorm van brailletekens. De braillelezer voelt met zijn vingertoppen over elke braillecel om de tekencombinatie te lezen. Na het lezen van de regel bewegen de puntjes van de braillecel omhoog of omlaag en worden nieuwe lettercombinaties voelbaar.

Een brailleleesregel op een Windows pc of laptop maakt gebruikt van schermuitleessoftware. De meest bekende programma’s zijn Jaws, SuperNova en Fusion. Deze software vertaalt de digitale tekens op het scherm naar voelbare puntencombinaties op de braille leesregel. Naast omzetten naar braille kan de schermuitleessoftware ook de tekst voorlezen.
Welke types brailleleesregels bestaan er?
Elke letter of karakter van een woord is 1 braillecel. Het aantal braillecellen bepaalt het type brailleleesregel. De meest gebruikte brailleleesregel bevat 40 cellen. Zo kan een gebruiker dus 40 karakters in één keer lezen, waarna hij verder scrolt naar de volgende 40 tekens of karakters. 40 Cellen bieden het nodige comfort aan de doorsnee braillelezer bij het lezen van teksten.
Maar wat met een smartphone of tablet? Een 40-cellige brailleleesregel is aan de grote kant om in een tas mee te nemen. Daarom zijn er ook 20-cellige brailleleesregels. Deze verbinden (draadloos) met jouw smartphone en laat de gebruiker toe om ook onderweg de inhoud van de smartphone of tablet te lezen.

Ten slotte zijn er 80-cellige brailleleesregels. Deze leesregels bieden extra comfort bij het lezen omdat je als lezer meer overzicht houdt. Dit type braille leesregel wordt voornamelijk ingezet op het werk.
Naast braille lezen kan je met een brailleleesregel in veel gevallen ook braille of gewoon schrift typen. Zo wordt de brailleleesregel ook een braillenotitietoestel.

Aan de hand van een toetsenbord met 8 toetsen typt de blinde gebruiker tekst in brailletekens. Of hij gebruikt een brailleleesregel zoals op de foto met een geïntegreerd standaard (Qwerty) toetsenbord.
Waar koop ik een brailleleesregel?
Sensotec is gespecialiseerd in braille-oplossingen en biedt een ruim aanbod brailleleesregels. We hebben een aantal braillekenners in huis die starten met het in kaart brengen van je behoeften en ervaring. Vervolgens test je uitgebreid de verschillende brailleleesregels en kan je de juiste keuze maken. Dankzij onze ruime ervaring met braillegebruikers kunnen we inspelen op specifieke wensen. Denk aan de integratie van je brailleleesregel binnen de bedrijfssoftware of op school.

Ook wanneer jouw brailleleesregel een update of reparatie nodig heeft kan je bij Sensotec terecht. Ons technische team kent alle modellen van binnen en buiten. Voorkomen is echter beter als genezen. Daarom wordt jaarlijkse check up van jou brailleleesregel aanbevolen. Informeer ernaar!
Wordt mijn brailleleesregel vergoed?
Brailleleesregels worden in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekering voor de thuissituatie, of door het UWV voor school of werk. We helpen je bij je aanvraag zodat je zo snel mogelijk van start kan gaan.
Neem contact op met onze braillespecialisten voor meer informatie: verkoop@sensotec.com .