TV-kijken

TV kijken voor slechtzienden of blinden lijkt niet mogelijk, maar niets is minder waar.
Mensen vragen zich wel vaker af hoe: ‘Hoe kijken blinden tv?’ of ‘Kan je TV kijken als je slechtziend bent?’.
We kunnen je geruststellen. Er zijn heel wat TV hulpmiddelen voor slechtzienden of blinden om een fijne TV-ervaring te hebben.

In dit artikel bespreken we een aantal oplossingen en tv-hulpmiddelen die je heel eenvoudig kan inzetten.
Ondertiteling vergroten en/of voorlezen
Om een uitzending te kunnen volgen is het van belang dat je vlot de conversaties kan volgen.
Bij anderstalige uitzendingen, die worden ondertiteld, is dat niet voor de hand liggend. Geen nood! Hier zijn oplossingen voor!
Heb je vooral nood aan het vergroten van ondertitels?

Dan is de Vo-box van Sensotec jouw maatje. Dit kleine toestel wordt tussen de televisie en de decoder geplaatst. Je hebt dus geen internetverbinding nodig en je kan de Vo-box gebruiken voor ‘gewone’ tv én voor streamingsdiensten zoals Netflix of YouTube.

De Vo-box vergroot de ondertitels tot 2x. Vandaar ook de naam ‘Vo’-box of Vergrote ondertiteling.
Maar het doet meer. Je kan ook het contrast, de uitlijning, kleur en het lettertype bepalen. De bediening gebeurt via een afstandsbediening. Als grote letters in de toekomst niet meer zouden volstaan, dan kan je upgraden naar de Go-box.
De Go-box is het broertje van de Vo-box en leest de ondertitels voor.

Zo kan je een anderstalige uitzending of film volgen, ook als je niet kan lezen. Een interessante eigenschap van de Go-box is dat je een draadloze koptelefoon kan aansluiten. Zo ervaren je medekijkers geen ‘hinder’ van de voorleesstem en genieten jullie samen van tv-kijken.

Wil je op hetzelfde moment de ondertiteling vergroten én laten voorlezen? Dan kan dit sinds kort met de
Go-box+. Alle handige eigenschappen in 1 toestel dus! Dit alles zonder abonnementsformule, maar beschikbaar na 1-malige aankoop. 
Bekijk de video hieronder over hoe Anna de Go-box+ ervaart.
Daarnaast kan ook de Webbox je helpen met gesproken ondertiteling.

De ondertiteling van de meeste Nederlandse zenders is via de Webbox te beluisteren.
Let op! Dit is enkel live via een online internetconnectie. Daarnaast kan de Webbox nog veel meer, lees het hier.

Al bovenstaande apparaten komen in aanmerking voor terugbetalingsregeling door je zorgverzekering. Vraag er naar bij je Sensotec consulent.
Audiodescriptie
Televisie kijken is meer dan alleen kijken. Het is een complete beleving van geluid, muziek, stemmen en beeld natuurlijk.

Diverse uitzendingen op de openbare omroep zijn daarom voorzien van audiodescriptie. Je herkent deze uitzendingen via een logo (AD).  Bij audiodescriptie wordt door een stem verteld wat er op het scherm gebeurt. Dit gaat dus verder als enkel het voorlezen van de ondertitels. Zo kan je het programma ook ‘visueel’ beleven.

Bepaalde uitzendingen van onder andere NPO worden toegankelijk gemaakt met audiodescriptie via de app Earcatch en kun je ook bekijken op je smartphone, tablet of computer. Bekijk hier hoe dat in zijn werk gaat.
Op de streamingdiensten zoals Netflix is het bij heel uiteenlopende series of films mogelijk de audiodescriptie in te schakelen voor het Frans of Engels. Ga hiervoor naar de taalopties. Meer uitleg vind je hier.

Tenslotte nog een tip voor wie houdt van een bioscoopbezoek of het theater. Via de site en app van Earcatch.nl vind je een mooi aanbod. Je installeert de app op je tablet of smartphone en kiest de film of voorstelling die je bijwoont. Earcatch zal de audiodescriptie aanpassen aan het geluid in de film!
Je leest het, genieten van een leuk, interessant of spannend programma kan ook als slechtziende of blinde!

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet onze experts te contacteren. Zij helpen je met professioneel advies op maat. Mail naar verkoop@sensotec.com of bel 015-262 59 55.