Fysiek hulpmiddel vs app

Waarom fysieke hulpmiddelen vaak een goede keuze zijn
In de snel evoluerende wereld van technologie is het gebruik van apps op smartphones en tablets gemeengoed geworden, ook voor slechtziende en blinde gebruikers. Hoewel veel mensen terecht vertrouwen op (gratis) apps voor diverse taken, zijn er ook duidelijke bij het gebruik van fysieke visuele hulpmiddelen in vergelijking met hun digitale tegenhangers.

Laten we eens kijken naar de voordelen van fysieke hulpmiddelen ten opzichte van apps. Wij maakten een handig lijstje.
1. Batterijduur
Een van de meest voor de hand liggende voordelen van fysieke visuele hulpmiddelen is de langere batterijduur.
Waar apps aanzienlijk veel energie van de smartphonebatterij vergen, hebben fysieke hulpmiddelen meestal een langere batterijtijd na één enkele laadbeurt. Dit is vooral waardevol in situaties waarin langdurig gebruik essentieel is, zonder afhankelijk te zijn van een oplaadpunt in de buurt.
Bovendien blijft door het gebruik van fysieke hulpmiddelen de batterij van je smartphone onbelast, waardoor je steeds beschikbaar hebt om in noodgevallen te telefoneren.
2. Complexiteit aanraakscherm
Hoewel touchscreens intuïtief zijn, blijven ze voor een grote groep slechtzienden en blinden complex en moeilijk te gebruiken.

Fysieke hulpmiddelen met voelbare knoppen, zoals een beeldschermloep of een voorleesapparaat, bieden de mogelijkheid op de tast het apparaat te bedienen. Dat maakt dat je als gebruiker dit meer onafhankelijk kan gebruiken zonder kennis van digitale apparaten.

Bovendien hebben fysieke hulpmiddelen vaak maar één doel. Je hoeft je niet langs verschillende apps te navigeren voordat je je doel bereikt.
3. Beeldstabiliteit
Bij het gebruiken van een hulpmiddel voor vergroting is beeldstabiliteit van groot belang. Fysieke hulpmiddelen, beschikken meestal over een bijhorend statief en bieden aanzienlijk betere stabiliteit dan apps die afhankelijk zijn van digitale stabilisatie en jouw vaste hand.
Bij draagbare beeldschermloepen kan de camera goed focussen op de te vergroten tekst.
4. Schrijfgemak
Voor wie vergroting wil combineren met schrijven of handwerk is een fysiek hulpmiddel op een statief aanbevolen. Zou houd je als gebruiker je handen vrij en geniet je op hetzelfde moment van de voordelen van het toestel.
Je ervaart dus heel wat meer comfort als gebruiker.
5. Camerapositie
In situaties waarin de juiste camerapositie cruciaal is, zoals bij het vastleggen van documenten om voor te lezen of vergroten van een tekst, bieden fysieke visuele hulpmiddelen, met bijhorende stands, meer flexibiliteit en stabiliteit. Hierdoor kunnen gebruikers snel de optimale hoek en afstand vinden.
6. Schermgrootte
Fysieke visuele hulpmiddelen kunnen de gebruikservaring verbeteren door de schermgrootte effectiever te benutten. Zo kan je de vergroting veel groter maken en met elektronische vergroting kan je teksten sterk vergroten zonder afbreuk te doen aan de helderheid en scherpte. Dit is een voordeel dat vaak niet volledig kan worden verholpen door apps op smartphones met kleine schermen.

Doordat het scherm van het fysieke hulpmiddel groter is, hoef je minder sterk te vergroten en krijg je meer tekst op het scherm, wat je veel meer overzicht biedt.
7. Offline gebruik
In situaties waar internettoegang beperkt is, hebben fysieke visuele hulpmiddelen het voordeel van offline gebruik.
Je hebt geen internetconnectie nodig om het hulpmiddel te gebruiken. Je hoeft ook niet te wachten op verbinding of het hoge verbruik van mobiele data te bekostigen.
8. Duurzaamheid
Fysieke hulpmiddelen hebben vaak een langere levensduur en zijn beter bestand tegen slijtage dan smartphones of tablets. Gemiddeld gaan toestellen zo'n 5 tot 7 jaar mee. Dat kan niet gezegd worden van de meeste mobiele telefoons.
Conclusie
Hoewel apps een integraal onderdeel zijn geworden van ons dagelijks leven, illustreren deze voordelen dat fysieke hulpmiddelen nog steeds aanzienlijke voordelen bieden in verschillende situaties. De keuze tussen een fysiek hulpmiddel en een app hangt af van je specifieke behoeften, het beoogde gebruik en de gewenste functionaliteiten als gebruiker. Informeer je dus goed bij wanneer je een visueel hulpmiddel overweegt.

Heb je vragen over een visueel hulpmiddel?

Aarzel dan niet met onze adviseurs contact op te nemen: verkoop@sensotec.com of 033 494 3787.